Update Coronavirus

Laatste update 2 december 2021

Reizen van en naar Italië

Let op: check voor het meest actuele informatie altijd de website van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vanaf 15 december 2021 wordt een vaccinatiebewijs voor reizen naar Italië 9 maanden geldig; een negatieve PCR-, antigeentest en/of een herstelbewijs (maximaal 6 maanden) blijven geldig als coronabewijzen. Voor gebruik binnen Italië wordt vanaf 6 december 2021 de geldigheidsduur van vaccinatiebewijzen ook ingekort van 12 naar 9 maanden. Daarnaast worden testbewijzen vanaf 6 december 2021 niet meer overal in Italië geaccepteerd. Lees in de rubriek Coronavirus wat dit voor u betekent. De Nederlandse kleurcode voor Italië is geel (hoogrisicogebied), behalve voor Sardinië. De kleurcode voor Sardinië is groen (veilig). Bij terugkeer vanuit Italië naar Nederland moet u een coronabewijs (DCC) laten zien, behalve vanuit Sardinië. Lees het hele reisadvies.

Heenreis naar Italië
U kunt naar Italië reizen met uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat - DCC) als:

• U bij aankomst een Digital Passenger Locator Form kunt laten zien, en;
    • U tussen 14 dagen en 9 maanden geleden volledig bent gevaccineerd, of;
    • U een negatieve PCR/NAAT-test of antigeentest heeft niet ouder dan 48 uur bij aankomst, of;
    • Uw herstelbewijs niet ouder is dan 6 maanden.
• U hoeft dan niet in quarantaine.
• Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet getest te worden.
• Reist u naar Sicilië? Dan moet u zich bij aankomst op het eiland (nogmaals) laten testen. Dus ook als u een negatieve test bij zich heeft of volledig gevaccineerd bent. Deze maatregel geldt vooralsnog tot 31 december 2021.

Klik hier voor gedetailleerdere informatie over reizen naar Italië.

Coronabewijs
Ga naar CoronaCheck.nl voor uw coronabewijs. Daar vindt u alle andere inreisvoorwaarden en uitzonderingen.

Terugreis naar Nederland vanuit Sardinië
• U hoeft geen coronabewijs te laten zien.
• U hoeft niet in quarantaine.
• Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als u gevaccineerd bent.
• Let op: in heel Italië (dus ook in Sardinië) moet u een geldig coronabewijs laten zien om toegang te krijgen tot de vertrekhallen en terminals van vliegvelden.

Terugreis naar Nederland vanuit heel Italië, behalve Sardinië
• Als u terugreist naar Nederland moet u een coronabewijs (vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs) kunnen laten zien.
• Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen
• Gebruik de checklist bij (terug)reizen naar Nederland voor uw voorbereiding.
• Als u met het vliegtuig reist moet u een gezondheidsverklaring invullen en bij u houden.
• Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als u gevaccineerd bent.

Reserveringen voor 2022

De kleurcode voor Italië is geel, behalve voor Sardinië. De kleurcode voor Sardinië is groen. Alle verblijven kunnen op dit moment gewoon doorgaan. We gaan uit van het positieve scenario dat het ook zo zal blijven, maar we begrijpen dat u graag zou willen weten wat de mogelijkheden zijn indien het onverhoopt weer code oranje of rood zal worden.

De meeste accommodatieverschaffers en Sunny Cars annuleren het verblijf dat tegen een standaard tarief is geboekt, kosteloos indien het Ministerie van Buitenlandse Zaken onverhoopt code oranje of rood afgeeft voor het betreffende gebied en in de periode waarvoor u heeft geboekt, of als Italië geen Nederlandse toeristen toelaat. Wij bevestigen u dit schriftelijk bij aanvraag. Dit geldt echter alleen:

  • Indien het verblijf minimaal een maand van tevoren is gereserveerd.
  • Ook indien het verblijf korter dan een maand van tevoren is gereserveerd mits de ontwikkelingen rondom het Coronavirus positief zijn.

Voor annuleringen vanwege angst, zorgen, de verplichting van het in bezit zijn van een negatieve testuitslag, of nog geldende covid-19 maatregelen, terwijl het code geel of groen is, gelden de annuleringsvoorwaarden conform de reisvoorwaarden. Voor alle andere gevallen, zoals geannuleerde vluchten, een plotselinge vaccinatieplicht, en / of de sluiting van grenzen van tussenliggende landen, beoordelen de eigenaren op het moment dat dit van toepassing is. Dat wordt per boeking en situatie bekeken.

Hou er rekening mee dat indien u een rondreis boekt door verschillende regio's / gebieden, het zou kunnen zijn dat het ene gebied, of een deel van de periode, op code rood / oranje staat en de eigenaren van de betreffende accommodatie (s) uw verblijf kosteloos annuleren, maar dat het andere gebied en / of het andere deel van de periode, op code geel of groen staat en de eigenaren van die accommodatie (s) uw verblijf niet kosteloos annuleren.

Mocht u uw reis van 2020 verplaatst hebben naar 2021, of reserveren en gebruik maken van een voucher dat u in 2020 heeft ontvangen, dan kunnen er afwijkende voorwaarden gelden en kan het bovenstaande niet van toepassing zijn. In dit geval geldt dat de eigenaren pas bepalen wat zij hanteren op het moment dat het ernaar uit ziet dat het code rood of oranje zal zijn tijdens uw verblijf. Dit beoordelen zij per boeking. Het heeft daarom geen zin om ons hier al ruime tijd van tevoren over te contacten.

De situatie in Italië op dit moment

De meest recente informatie met instructies en adviezen kunt u vinden op de website van het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid (Ministero della Salute) of via telefoonnummer 1500 van het Ministerie van Volksgezondheid. Verdere informatie kunt u ook vinden op het Engelstalige deel van de website Protezione Civile van de Italiaanse overheid. De Italiaanse overheid heeft een noodnummer geopend waar ook Engels wordt gesproken: 800 840840.

Er zijn maatregelen in Italië om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De Italiaanse regering heeft op basis van de gezondheidsrisico’s de regio’s ingedeeld in een aantal risicogebieden (wit-geel-oranje-rood). Deze kleurindeling is anders dan de kleurcodering van het reisadvies. Hoe hoger de gezondheidsrisico’s, hoe strikter de maatregelen. In heel Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare binnenruimtes. In heel Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare binnenruimtes en houdt men ten minste 1 meter afstand. In ‘gele’ gebieden moet u ook buiten een mondkapje dragen en mogen er maximaal vier personen aan een tafel in restaurants zitten. Wanneer een regio ‘oranje’ is mogen restaurants geen klanten bedienen (wel afhaal tot 22:00 uur), worden reisbewegingen tussen gemeentes beperkt, en zijn plekken zoals musea, stadions, sportscholen, zwembaden en disco’s gesloten. In ‘rode’ gebieden is een harde lockdown: u mag alleen het huis uit voor werk of gezondheidsredenen (buiten sporten in de buurt van je huis mag wel) met een ingevuld formulier, geen buitenshuis bezoek (ook niet van vrienden en familie) en alle winkels sluiten behalve die basisvoorzieningen leveren (zoals supermarkten en afhaalrestaurants).

Op regionaal en lokaal niveau kunnen aanvullende maatregelen gelden. Deze veranderen regelmatig.

 Green pass / Digitaal Corona Certificaat

Iedereen in Italië die ouder is dan 12 jaar moet een Digitaal Corona Certificaat (DCC) laten zien om toegang te krijgen tot diverse overdekte gelegenheden zoals; horecagelegenheden (binnen aan tafel), concerten, sportevenementen, musea, theaters, zwembaden, sportscholen, festivals, beurzen et cetera. Reizigers die in Italië lange afstanden met het openbaar vervoer (per vliegtuig, trein, bus of boot) afleggen, moeten de DCC ook tonen. Met bus geldt dit voor reizen die ten minste 1 regio doorkruisen op weg naar de bestemming (bijv. van Lazio naar Ligurië). Voor binnenlandse reizen per vliegtuig wordt de DCC altijd gevraagd, ook per boot (behalve de vaart door de Straat van Messina). In intercity- en hogesnelheidstreinen moet u de DCC ook laten zien. De CoronaCheckApp uit Nederland kunt u hiervoor ook in Italië gebruiken.

Let op: Vanaf 6 december 2021 wordt in heel Italië een coronabewijs (vaccinatiebewijs niet ouder dan 9 maanden, herstelbewijs of testbewijs) ook verplicht voor overnachtingen in een hotel of verblijfsplaatsen, voor toegang tot sportscholen en in al het regionale en lokale openbaar vervoer.

Daarnaast zijn er gelegenheden waarvoor vanaf 6 december 2021 alleen een vaccinatiebewijs (niet ouder dan 9 maanden) of herstelbewijs geldig is als toegangsbewijs. Let op: Een testbewijs wordt vanaf 6 december 2021 niet meer geaccepteerd voor toegang tot horecagelegenheden (binnen aan tafel), concerten, sportevenementen, musea, theaters, festivals, et cetera.

In sommige regio’s (gele, oranje of rode zones) kunnen nog meer aanvullende regels gelden.

 Wat kunt u verwachten bij de accommodaties in Italië en in de omgeving

De meeste accommodaties die wij aanbieden zijn kleinschalig en landelijk gelegen en hebben ontzettend veel buitenruimte, hetgeen ideaal is. U dient er wel rekening mee te houden dat alle accommodaties aan de minimum richtlijnen ten aanzien van covid-19 dienen te voldoen qua hygiëne en afstand bewaren en dat ze deze regels waarschijnlijk (deels) ook nog in de zomer en het najaar dienen te hanteren. Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld frequente schoonmaak en desinfectie, maatregelen bij het zwembad, bijvoorbeeld om te voorkomen dat er teveel gasten tegelijk in het water zitten, ontbijt dat niet meer in buffetvorm mag plaatsvinden, diner dat soms in het appartement wordt geserveerd, of soms tijdelijk niet wordt geserveerd, tafeltennis dat vooraf gereserveerd moet worden, etc. Elke regio en elke accommodatie hanteert zijn eigen regels waar u zich aan dient te houden. In openbare binnenruimtes is het dragen van een mondkapje verplicht.

Voor restaurants, musea etc. dient u meestal vooraf te reserveren. Afhankelijk van de ontwikkelingen kunnen maatregelen worden versoepelt of juist weer worden aangescherpt.

 Per vliegtuig of auto

Per vliegtuig
Luchtvaartmaatschappijen hebben zelf ook afspraken gemaakt, ook binnen IATA en de andere internationale luchtvaartorganisaties, hoe zij moeten omgaan met veiligheid aan boord. U dient zich ook daar te houden aan de instructies die de luchtvaartmaatschappij geeft. Dat zijn internationale standaarden en afspraken en de regels kunnen verschillen per maatschappij.

Per auto
Op de website van de ANWB kunt u precies zien welke landen toegankelijk zijn vanuit Nederland, in verband met uw te rijden route.

Voldoen van aanbetalingen en / of van het restantbedrag

Het voldoen van de aanbetaling en het restantbedrag dient conform onze reisvoorwaarden te worden gedaan: de aanbetaling per omgaande na ontvangst van de factuur en het restantbedrag 6 weken voor aankomst.

 Up-to-date van deze pagina

Wij doen ons uiterste best deze pagina up-to-date te houden. Als het reisadvies door het Ministerie van Buitenlandse zaken wordt aangepast, zullen wij dat ook aanpassen op deze pagina, echter soms kan dat enigszins vertraagd zijn. Check daarom ook altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.