Risotto Cremoso al Limone e Gamberoni Scottati

Risotto Cremoso al Limone e Gamberoni Scottati


Vera van agriturismo San Leonardello uit Sicilia gaf ons dit heerlijke recept. De bekende meester van de Italiaanse moderne keuken, Gino d' Acampo, heeft ervoor gekozen om dit gerecht voor een tv-programma bij San Leonardello te bereiden. Hij vond namelijk hun biologische citroenen perfect passen in het gerecht.

Voor 4 personen:

4 eetlepels olijfolie – 2 sjalotjes, gepeld en fijngehakt – 375 gram Arborio of Carnaroli rijst – 300 ml droge witte wijn – 1 liter warme groentebouillon – geraspte schil en het sap van 2 biologische citroenen – 2 eetlepels gehakte, platte peterselie - 60 gram Mascarpone kaas – zout en witte peper – 16 rauwe, gepelde koningsgarnalen.

- Verhit de helft van de olie in een middelgrote pan. Voeg de sjalotjes toe en verhit ze bij regelmatig roeren 5 minuten, tot ze glazig zijn. Voeg rijst toe en roer continue gedurende 2 minuten of totdat de korrels glazig worden.
- Giet de wijn eroverheen en laat het ongeveer 1 minuut pruttelen tot de wijn verdampt is. Giet er 2 eetlepels bouillon bij, blijf continue roeren en laat alles pruttelen tot het geabsorbeerd is. Herhaal dit proces ongeveer 16 tot 18 minuten totdat de korrels gaar zijn, maar nog wel beet hebben. Het kan zijn dat u niet alle bouillon nodig heeft.
- Haal de pan van het vuur, voeg de citroenrasp en ¾ van de citroensap toe, de peterselie en de Mascarpone. Roer ongeveer 30 seconden tot het crème-achtig is. Voeg zout en witte peper naar smaak toe en houd het warm terwijl u de garnalen kookt.
- Verhit de rest van de olie in een frituurpan. Strooi zout en peper over de garnalen en frituur ze 2 minuten aan elke kant. Giet de rest van de citroensap erover.
- Schep de risotto op voorverwarmde borden. Leg er op elk bord 4 garnalen bovenop en giet er de olie en citroensap over waar de garnalen in zijn klaargemaakt.