Agriturismo Ciociara
“Een parel in een voor ons nog onbekend stukje Italië. We hadden een hele mooie kamer, de diners waren heerlijk en de gastvrijheid van de familie was groot.”
“Wat een lieve mensen en een mooi gebied! Ik kan deze agriturio echt aan iedereen aanbevelen!”
Agriturismo Ciociara - het verhaal
Agriturismo Ciociara ligt in het landelijke gebied van de Ciociara, tussen Rome en Napels. De Ciociara is een bergachtige en dunbevolkte streek, waar oude tradities, klederdrachten en ambachten in ere worden gehouden.
Hier hebben de gastvrije eigenaren Pasqualino en Antonella elkaar als kind leren kennen; het land van beide families grensde aan elkaar. Vol passie hebben ze eind jaren ’90 besloten de familietradities voort te zetten door een klein restaurant te openen waar ze traditionele gerechten bereiden volgens de recepten van hun oma's. Hierbij maken ze gebruik van de eigen producten. Later hebben ze het landhuis van Antonella’s familie, dat aan de overkant van de weg staat, omgetoverd tot een prachtig gastenverblijf.
Op het 15ha landgoed staan olijfboom- en wijngaarden en houden ze schapen, wilde zwijnen en varkens. Vleeswaren, kaas, wijn en olijfolie zijn dan ook van eigen productie.
Eten en drinken
Antonella heeft een passie voor koken en in het restaurant kun je haar heerlijke, traditionele streekgerechten uit de Ciociara proeven. Te beginnen met een uitgebreide antipasto met onder andere bruschette, groenten, vleeswaren, kazen en ricotta van eigen productie. Deze worden gevolgd door specialiteiten van het huis als polenta met stukjes varkensvlees, taglionini (pasta) met tomaat en basilicum, aardappelgnocchi, fettuccine (pasta) met funghi porcini, tagliolini met wilde asperges, konijn, gegrild vlees met aardappelen uit de oven en gemengde salade. Als dessert zijn er huisgemaakte lekkernijen en likeuren en grappa van eigen productie.
In de zomer kun je op het buitenterras eten en vanwege de goede keuken komen er ook locals naar het restaurant. Er is plaats voor ongeveer 60 personen. Het restaurant is gesloten op zondagavond, dinsdag en woensdag.
Uitstapjes
Ciociara, Rome en Napels
De agriturismo ligt in het gebied van de Ciociara, langs de Strada Provinciale, op ± 90 minuten ten zuiden van Rome en ± 90 minuten ten noorden van Napels. De agriturismo ligt op ± 8 minuten rijden van Castro dei Volsci, "uno dei borghi più belli d' Italia". De Ciociara is een bergachtige en dunbevolkte streek, waar oude tradities, klederdrachten en ambachten in ere worden gehouden. Een bezoek waard zijn de grotten van Pastena (± 12 minuten) en historische plaatsjes waaronder Ferentino (± 40 minuten) met een intiem stadscentrum; Alatri (± 45 minuten) met de best bewaarde antieke acropool en stadsmuren van Midden-Italia; Anagni (± 45 minuten), fraai gelegen en met prachtig middeleeuwse fresco’s en Arpino (± 45 minuten), een ander oud, inheems stadje.
Kloosters
L’ Abbazia di Casamari (± 35 minuten); L’ Abbazia di Montecassino (± 50 minuten), een van de beroemdste kloosters van Italia en het kartuizerklooster Trisulti (± 55 minuten).
Kust
Terracina (± 50 minuten), een leuk plaatsje en bekend vanwege de voortreffelijke vissoep; het regionaal Natuurpark Riviera di Ulisse met de schilderachtige plaats Sperlonga (± 55 minuten), gelegen op een rots boven zee, aan de voet van de Monti Arunci en met een intieme oude kern met smalle en steile straatjes; Formia (± 60 minuten), een klein vissersplaatsje met een intens blauwe baai; het populaire Gaeta (± 65 minuten) met een oude kern met smalle, karakteristieke straatjes en een kleine haven.
Luchthavens
Rome Ciampino (± 70 minuten), Rome Fiumicino (± 85 minuten), Napels (± 85 minuten) en Pescara (± 2,5 uur).
Activiteiten
- Wandelen en fietsen.
- Kleine speeltuin.
- Op aanvraag en bij minimaal 4 nachten en 4 deelnemers: culinaire- en culturele tour, cursus Romeinse sieraden maken en aquarelcursus.
- Wifi: er is wifi.