Handig om te weten

Toscana - Marronaia
Toscana - Marronaia

Zwembaden: De zwembaden zijn over het algemeen geopend van medio mei tot medio september. Bij sommige accommodaties wordt het zwembad al in april geopend en bij sommige accommodaties pas begin juni. Hetzelfde geldt voor de sluiting van de zwembaden. Mocht u in het voor- of najaar reizen en er zeker van willen zijn dat het zwembad geopend is, vraag het ons dan even na. Duiken is bij de meeste accommodaties verboden.

Reglement zwembaden: Elke accommodaties heeft een reglement voor het zwembad en u dient deze regels te respecteren. Ze zijn meestal afgeleid van de lokale wetgeving en gebaseerd op bijvoorbeeld de afmetingen en diepte van het zwembad. Zo kan duiken of springen in het zwembad verboden zijn in verband met de veiligheid en is bij en aantal accommodaties het dragen van een badmuts verplicht. 

Openbare leven: tussen 13.00 en 15.30 uur is het lunchtijd voor de Italianen en vanwege de uitgebreide lunches is het dan ook opvallend stil in de straten. Met name in de zomer slenteren de Italianen 's avonds voor etenstijd uren door de straten, het "zien en gezien worden". Rond 20.00 uur wordt het weer opvallend stil overal, want dan is het dinertijd!

Openingstijden winkels: de meeste winkels zijn 's middags tussen 13.00 en 15.30 uur gesloten en 's avonds na 19.30 uur. U dient er rekening mee te houden dat in Calabria, Basilicata en Puglia bepaalde winkels en restaurants buiten het hoogseizoen gesloten zijn.

Munteenheid: de munteenheid is evenals in Nederland de Euro.

Pinautomaten zijn bijna overal aanwezig en Visa of Euro/Mastercard worden op vele plaatsen geaccepteerd.

Stranden: op veel stranden dient u entree te betalen. Vaak is hierbij al een ligbed of strandstoel inbegrepen.

Navigatiesystemen: U dient er rekening mee te houden dat u bij het gebruik van een navigatiesysteem niet altijd bij de accommodatie uit komt, ook al voert u het juiste adres in.

Treinen: Mocht u met de trein reizen, dan dient u na het kopen van een kaartje, dit kaartje eerst nog af te stempelen voordat u de trein in gaat.

Elektriciteit: bijna overal is de netspanning 220 volt. Er bestaan echter verschillende maten stekkers en stopcontacten, daarom is het verstandig een verloop- of wereldstekker mee te nemen.

Schoonmaak, linnengoed en handdoeken: bij bijna alle accommodaties zijn bedlinnen en handdoeken bij de prijs inbegrepen. U dient er wel rekening mee te houden dat bij een aantal accommodaties de kamers en /of appartementen niet dagelijks worden schoongemaakt en het bedlinnen en de handdoeken niet dagelijks worden vervangen.

Keukeninventaris: in Italië hebben ze vaak niet de koffiezetapparaten die wij kennen en in veel appartementen is niet standaard een vaatwasser aanwezig.

Onverharde, nauwe en / of steile wegen: veel accommodaties zijn landelijk en in een heuvelachtig landschap gelegen waarbij het voor kan komen dat het laatste gedeelte een onverharde, nauwe en / of steile weg is.

Wij zijn vaak welkom
Wij zijn vaak welkom

Honden en katten: bij een aantal agriturismi zijn huisdieren welkom. De eigenaren van de agriturismi hebben zelf vaak ook één of enkele honden en / of katten die los over het landgoed lopen.

Muggen: de meeste agriturismi zijn landelijk gelegen waardoor de kans op muggen en / of andere insecten groot is.

Restaurants op de agriturismo: een agriturismo is kleinschalig en meestal staat de eigenaar zelf in de keuken of zijn ze afhankelijk van één kok. Mocht door omstandigheden de eigenaar of de kok uitvallen, dan kan het voorkomen dat het restaurant gesloten is tijdens uw verblijf. Verder is bij een aantal agriturismi het restaurant vaak 1 of 2 dagen per week gesloten en kan het voorkomen dat ze in het voor- of najaar af en toe geopend zijn.

Activiteiten: mocht u er zeker van willen zijn dat bepaalde activiteiten die worden genoemd, zoals een kookcursus of paardrijden, mogelijk zijn tijdens uw verblijf, dan dient u dat vooraf bij boeking aan te vragen.

Verzendkosten: zorg dat u bij vertrek niets laat liggen. Verzendkosten kunnen heel hoog zijn, mede doordat agriturismi vaak vanwege tijdgebrek een koerier inschakelen. Zo kunnen de verzendkosten van een leesbril naar Nederland al snel € 50 bedragen.

Opladen elektrische auto: u dient ter plaatse aan de eigenaren te vragen of dit toegestaan is en of er extra kosten aan verbonden zijn. Vele accommodaties hebben hier nog niet voldoende voorzieningen voor, waardoor alle elektriciteit kan uitvallen bij het opladen van een auto.

Internetpunt / wifi: bij een aantal agriturismi is een internetpunt of wifi aanwezig. Wij kunnen echter niet garanderen dat het altijd werkt.

Toeristenbelasting: u dient er rekening mee te houden dat er ter plaatse toeristenbelasting gevraagd kan worden. Dit wordt in Italia op steeds meer plaatsen ingevoerd.

Musea: Voor een aantal musea in Rome, Florence en andere steden, kunt u vooraf via internet al toegangskaarten bestellen. Dit bespaart lange wachtrijen.