Campanië of Campania

 Agriturismo in Campanië of Campania: vruchtbare regio

De authentieke keuken
De authentieke keuken

Campanië is een veelzijdige regio. Één van de bekendste steden is natuurlijk het luidruchtige, kleurrijke en barokke Napoli. De bekendste kust is tevens één van de mooiste van Italia: de Amalfikust, gelegen tussen Sorrento en Salerno, met prachtige plaatsjes die tegen de rotsen aanliggen zoals Positano en Ravello. Andere bezienswaardigheden zijn de Romeinse opgravingen bij Pompeï en Ercolano; de vulkaan Vesuvius; het Koninklijk Paleis in Caserta en het middeleeuwse plaatsje Caserta Vecchia.

Gaat u zuidelijker Campanië in, dan komt u na de Amalfikust een vlak landschap tegen, maar bij Paestum, de stad met de bestbewaarde Griekse overblijfselen, begint het landschap glooiing te krijgen. Bij Agropoli wordt het bergachtig en daar begint het vrij rustige Nationaal Park de Cilento met een prachtige en ongerepte natuur en een kliffenkust.

Tot Campanië behoren ook de pittoreske eilanden Capri, Ischia en Procida.

 Vino, olio e la cucina - wijn, olijfolie en de keuken van Campanië of Campania

pomodori
pomodori

In de keuken van Campanië zien we de tomaten van San Marzano, de mozzarella di bufala, de pasta secca (droge pasta) en de Napolitaanse pizza. Maar ook groenten en fruit zijn overheerlijk, zoals uien uit Avella, artisjokken uit Paestum, perziken en appels. Verder zijn er natuurlijk veel visgerechten.

Er is één D.O.C.G.-wijn, de Taurasi en er zijn 18 D.O.C.-wijnen.

 Klimaat van Campanië of Campania

De beste perioden om te reizen zijn het voor- en najaar. In de maanden juli en augustus ligt de gemiddelde temperatuur rond de 25 °C, maar door een warme, vochtige wind uit Afrika, kan de temperatuur in augustus oplopen tot boven de 30 °C. De winters zijn zacht.