Lombardije

 Accommodaties in Lombardije: meren, Milano en heerlijke kazen en wijnen

Milano
Milano

De noordelijke regio Lombardije is gelegen tussen de Alpen, de Zwitserse grens en de Po-rivier in het zuiden. Opvallend is dat 47% van de regio vlak is, 41% bergachtig en 12% heuvelachtig. Het is de Italiaanse regio met de meeste inwoners. De naam Lombardije komt van de Longobardi die zich hier in de 6e eeuw voor Christus vestigden. In de 12e eeuw werd hier door een aantal machtige families de Lombardische Liga opgericht en in de periode daarna versterkte de regio zich in met name de handel en het bankieren. Uit deze tijd komen de paleizen, kerken en vele kunstschatten.

De regio is met name bekend door Milano en het merengebied. De metropool Milaan is het financiële hart van van Italia. Het is een zeer drukke maar boeiende modestad met een mooi centrum met mooie bezienswaardigheden. Ook vele plaatsen zijn de moeite waard om te bezoeken waaronder de bekendere Bergamo, Brescia, Cremona, Mantova en Pavia en de minder bekendere Lodi, Sabbionetta en Monza.

Lago di Garda en Lago di Como zijn de bekendste meren en verder zijn er Lago Maggiore, Lago di Lugano, Lago d' Iseo en Lago d' Idro. De natuur bij de meren is mooi, vele plaatsjes zijn pittoresk en er zijn veel watersportmogelijkheden.

Voor natuurliefhebbers is er in het noorden van de regio, op de grens met Zwitserland en Oosternrijk, het natuurgebied Parco Nazionale dello Stelvio, met als middelpunt het kuuroord Bormio. Ten noorden van het Lago d' Iseo is de Val Camonica door Unesco uitgeroepen tot beschermd cultuurgebied. In dit mooie, brede gletsjerdal is een uitzonderlijke verzameling prehistorische rotstekeningen.

 Vino, olio e la cucina - wijn, olijfolie en de keuken van Lombardije

Lago d' Iseo
Lago d' Iseo

Lombardije is een regio van overheerlijke kazen en wijnen. Uit het berggebied komen een aantal kazen die het kwaliteistmerk Dop hebben gekregen, waaronder Bitto, Valtellina Casera en Formai di Mut. Uit de provincie Sondrio komt ook een goede salume, de Bresaola della Valtellina lgp, de Doc-wijn Valtellina en de Docg Valtellina Superiore.

Tussen het Gardameer en Brescia ligt de heuvelachtige Franciacorta streek, bekend vanwege de productie van de mousserende wijnen, waaronder de Franciacorta Docg.

Verder worden er bij de meren worden 2 olijfoliën Dop geproduceerd, Garda en Laghi Lombardi.

 Klimaat van Lombardije

In Lombardije heersen verschillende klimaten. Op de lage vlaktes, waar ook Milaan gelegen is, zijn de winters koud en de zomers zwoel. In de zomermaanden is het er gemiddeld 29°C, maar de temperaturen kunnen ook veel hoger stijgen.

Rond de meren heerst een mild, mediterraan klimaat met warme zomers en zachte winters en in de Alpen heerst een bergklimaat met vrij koele zomers en koude winters.