Molise

 Agriturismo in Molise: kleinste en één van de jongste regioni van Italië

Molise
Molise

Molise is de kleinste en één van de jongste en onbekendste regio’s van Italië. Het landschap bestaat vooral uit hoogvlakten, glooiende valleien en enkele bergtoppen. De Adriatische kust is er veel rotsachtiger dan in de noordelijk grenzende regio Abruzzo. Het landschap maakt Molise een geïsoleerde streek en daardoor zijn de natuur, de lucht en het water nog heel schoon.

De hoogvlakten zijn een prima plaats voor het hoeden van schapen. In het landschap zijn dan ook veel brede, onverharde wegen, “tratturi”, eeuwenoude paden waarlangs de herders met hun kudden in het voorjaar de bergen introkken en in het najaar weer terug kwamen. Nu zijn het lange, rustige wandelpaden door hoogvlakten.

De nadruk ligt in Molise op biologische landbouw en daardoor zijn er ook vele “sagre”, dorpsfeesten waarbij een specifiek product centraal staat.

De cultuurliefhebber treft inheemse en Romeinse resten aan bij Sepino en Pietrabbondante. In Termoli en Larino liggen bescheiden Romeinse kathedralen, terwijl de op 700m gelegen hoofdstad Campobasso een klein maar sfeervol middeleeuws centrum heeft. In de provincie Isernia zijn de ruïnes van de belangrijke abdij van San Vincenzo al Volturno een bezoek waard.

Aan de Adriatische kust is Termoli een leuke badplaats met zandstranden. Vanuit Termoli is er ook een verbinding naar de Tremiti-eilanden die eveneens een bezoek waard zijn.

 Vino, olio e la cucina - wijn, olijfolie en de keuken van Molise

Molise
Molise

De nadruk ligt in Molise op biologische landbouw. De voornaamste producten zijn pasta, spelt (een typische Italiaanse graansoort), paddenstoelen, honing en allerlei groenten. De schapen zijn goed voor hun melk waarvan de kazen pecorino en ricotta worden gemaakt.

Onder het vlees is er veel geiten- en lamsvlees dat meestal wordt gegrild of gebakken. Onder de druivensoorten zijn Montepulciano, Trebbiano en Sangiovese. De D.O.C.-wijnen zijn Biferno, Molise en Pentro d’ Isernia.

 Klimaat van Molise 

Molise heeft warme zomers en koude winters. De bergen geven in de zomer een klein beetje verkoeling en in de winter is het mogelijk te skiën.