Piemonte

 Accommodaties in Piemonte: streek van voortreffelijke rode wijnen

Piemonte
Piemonte

Piemonte, "aan de voet van de berg", is een regio waar bergen, heuvels en vlakten elkaar afwisselen. In het midden van Piemonte ligt de Povlakte; in het westen doemen de Alpen op; op de grens met Liguria liggen de Apennijnen en in het oosten ligt het prachtige heuvellandschap van Monferrato en de Langhe met vele wijngaarden. Ook de zuidkant van het Parco Nazionale del Gran Paradiso, het oudste nationale park van Italia, ligt in Piemonte. Het is een ongerept gebied met mogelijkheden tot wandelen, klimmen en trekken.

De enige grote stad is de barokke hoofdstad Torino met een deftig en ruim centrum met mooie winkelgalerijen. Verder zijn er vele historische stadjes zoals Cuneo, Saluzzo, Asti, Alba en Casuale Monferrato.

 Vino, olio e la cucina - wijn, olijfolie en de keuken van Piemonte

Piemonte
Piemonte

Piemonte staat bekend om zijn goede keuken en voortreffelijke rode wijnen. Er zijn maar liefst 50 D.O.C.-wijnen en 7 D.O.C.G.-wijnen, waaronder de Asti, Barbaresco, Barolo, Brachetto d' Acqui, Gattinara, Gavi en Ghemme. Onder de kazen zijn veel D.O.P.-kazen te vinden, waaronder de Gorgonzola, Taleggio en Castelmagno. Andere specialiteiten zijn risotto, de witte truffel en groenten en fruit.

 Klimaat van Piemonte 

Het Alpengebied en de Povlakte hebben een continentaal klimaat, dat wil zeggen koude winters en hete zomers. De kust heeft een zeer zacht klimaat. In de winter zakt de temperatuur bijna nooit beneden de 10 °C en in de zomer is het bijna constant boven de 20 °C. De beste reistijd is het voor- of najaar, maar de zomerse hitte is niet echt een obstakel voor een aangename vakantie in juli of augustus.