Sicilië

 Accommodaties op Sicilië: het hart van de Middellandse Zee

Sicilia
Sicilia

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse zee. Het is een uniek eiland door de Griekse tempels, enkele Romeinse overblijfselen, de Arabische invloeden, de cultuur van de Noormannen en de eeuwenlange Spaanse overheersing. Het is een wereld apart die niet te vergelijken is met de rest van Italia of met een ander mediterraan eiland. Er is een grote variatie aan landschap, cultuur en mensen.

Het landschap bestaat voor een groot deel uit bergen en heuvels. De bekendste bergketens zijn de Nebrodi en de Madonie aan de noordkust, maar ook het midden van Sicilia wordt ingenomen door bergketens. Naar het westen toe verliezen de bergen aan hoogte. De oostkust is sterk vulkanisch. Hier ligt de Etna, de grootste en nog steeds werkende vulkaan van Europa. De noord- en oostkust zijn over het algemeen steil; de zuidkust heeft vrij lage kliffen. Ten noorden van Sicilia liggen de Eolische eilanden, ten westen van Trapani de Egadische eilanden en ten zuiden van Sicilia de Peagische eilanden.

Enkele interessante plaatsen aan de noordkust zijn de hoofdstad Palermo, de stad bij uitstek om de Noormannencultuur te leren kennen en het schilderachtige stadje Cefalù met de prachtige dom en mooie stranden. Aan de oostkust zijn dat Taormina, ook wel de parel van Sicilia genoemd, met een adembenemend uitzicht en het Grieks-Romeinse theater als dé bezienswaardigheid; Siracusa, in het verleden de mooiste en rijkste stad van de antieke Griekse wereld en het barokke Noto en Ragusa. Aan de zuidkust zijn de Griekse tempels bij Agrigento en de tempels bij Segesta een bezoek waard. Bijzonder aan de westkust zijn de zoutpannen bij Trapani en Marsala en het het middeleeuwse stadje Erice dat op een bijna 800m kale kalkrots ligt en neerkijkt op zee. De binnenlanden mogen zeker niet overgeslagen worden. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn Enna, het belvédère van Sicilia, en de Romeinse villa bij Piazza Armerina.

 Vino, olio e la cucina - wijn, olijfolie en de keuken van Sicilië

Taormina
Taormina

Op Sicilië kunt u voortreffelijk eten en drinken. De huidige gastronomie is een samensmelting van de verschillende eetculturen door de tijden heen. Bij de antipasti staat bijna altijd wel een soep op het menu. Pasta’s worden vaak zelf gemaakt en specialiteiten zijn spaghetti alla norma, pasta con le sarde (met sardientjes), pasta col nero della seppia (met zwarte inktvissaus) en spaghetti alle vongole. De beste vleesgerechten zijn Agnello (lamsvlees) di Sicilia en Agnello delle Madonie. Typische vissoorten zijn tonijn en zwaardvis. Er zijn vele verse kazen en er is een grote keuze uit groente en fruit.

De wijnen zijn van uitstekende kwaliteit en er zijn ongeveer 17 D.O.C.-wijnen, waaronder de bekende wijnen van de Etna, Marsala en Moscato di Pantelleria. Onder de olijfoliën zijn enkele soorten die de kwaliteitsstempel D.O.P. mogen dragen.

 Klimaat van Sicilië 

Aan de kusten heerst een Middellands-Zeeklimaat met hete, droge zomers en milde winters. In de bergen heerst een continentaal klimaat met meer regen en koude winters. Alle maanden zijn geschikt om naar Sicilia te gaan, maar de mooiste perioden zijn de maanden maart tot en met juni en september tot en met oktober. In de winter wordt er zelfs nog wel eens gezwommen aan de oostkust.