Toscane 

 Accommodaties in Toscane: Toscane is de bakermat van het agriturismo

Pisa
Pisa

Het bekendste beeld van Toscane is ongetwijfeld een heuvellandschap met hier en daar een boerenhoeve, omgeven door cipressen die voor wat schaduw zorgen. De bekendste streek is natuurlijk de Chiantistreek vanwege haar schoonheid en de voortreffelijke wijnen. Verder is Toscane de regio van de fameuze kunst- en cultuursteden Florence, Siena, Pisa en Lucca.

Toscane heeft echter veel meer te bieden. Het landschap bestaat uit bergen, heuvelruggen en vlakten. In het noorden zijn er de bergen van de Alpi Apuane, waarin zich het kostbare marmer in de marmergroeven bij Carrara bevindt, en de Orecchiella. In het zuiden zijn de Crete Senese, de kale klei heuvels die hier en daar met wat tarwe bedekt zijn. Aan de kust liggen in het noorden, langs de Riviera della Versilia, 19e-eeuwse badplaatsen. Zuidelijker in de Maremma, zijn de jongere badplaatsen, die tot ontwikkeling kwamen nadat het moerasgebied voor bebouwing geschikt was gemaakt. Hier vindt u de meest ongerepte kust van Toscane. Het oosten wordt gekenmerkt door een ruig landschap, doorsneden met diepe dalen waarin steden en dorpen liggen. Er zijn mooie natuurgebieden met vele wandelpaden, ruiterpaden en mountainbike routes.

Voor de kust ligt een reeks eilandjes waarvan Elba het grootste is. Napoleon verbleef hier in 1814 na de val van Parijs een aantal maanden voordat hij naar St.Helena werd verbannen. Een bijzonder mooi schiereiland dat via landtongen met het vaste land is verbonden, is Monte Argentario, dat begint bij Orbetello. Evenwijdig aan het kustgebied ligt tussen de plaats Montecatini in het noorden en de berg Monte Amiata in het zuiden een reeks uitgedoofde vulkanen. Vanwege het vulkanisme kent deze zone hier en daar warme bronnen, onder meer bij Montecatini.

Naast het schitterende landschap heeft Toscane een enorme culturele erfenis en ontelbare kunstschatten. Hier vindt u nog vele overblijfselen uit de twee grote bloeiperioden van het Toscaanse land: de tijd van de Etrusken en de eeuwen waarin de Renaissance tot stand kwam. Bijna elke stad of dorpje is een bezoek waard vanwege een prachtige kathedraal of kerk, pittoreske straatjes, statige paleizen en interessante musea.

 Vino, olio e la cucina - wijn, olijfolie en de keuken van Toscane

Formaggi
Formaggi

De keuken is net als de Toscanen zelf van goede boerenafkomst. De voornaamste bebouwing bestaat uit olijfbomen en de druivenstokken.

Van de zeer goede kwaliteit olijven,komt de olijfolie met het keurmerk Denominazione Olio Toscano (lgp). Hetzelfde geldt voor de wijnstokken. Toscana kent 34 D.O.C.wijnen, waarvan 6 D.O.C.G., waaronder de Brunello di Montalcino, Chianti, Chianti Classico, en Vino Nobile di Montepulciano.

Andere typische producten met een hoge kwaliteit zijn Vacche Maremmane (rundvlees uit de Maremma), Bistecca alla Fiorentina, Vitellone (kalfsvlees) Bianco Appennino Centrale-Carne Chianina, Prosciutto (ham) Toscano en Pecorino (schapenkaas) Toscano. Onder de toetjes zijn de Pane Toscano en de Panforte di Siena.

Italianen zijn hartstochtelijke jagers,waardoor de wildstand aanzienlijk afgenomen is. In de Maremma en de Chiantistreek komt dan ook de Cinghiale, het wilde zwijn, veelvuldig op de menukaarten voor.

 Klimaat van Toscane

Toscane kent een mild klimaat en is mooi in alle seizoenen. Toscana is droger dan het meer noordelijk en zuidelijk gelegen kustgebied, omdat het in de luwte van Corsica ligt. De lente en het najaar zijn de beste perioden om te reizen. In de zomer adviseren wij u het voorbeeld van de Italianen te volgen en op het heetst van de dag de zon te vermijden. De meeste neerslag valt in november.