Trentino-Zuid-Tirol

 Accommodaties in Zuid-Tirol: een heerlijke mix van alpien en mediterraan

Trentino-Zuid-Tirol is een bergparadijs met valleien vol wijn- en fruitgaarden. Alpiene tradities gaan hand in hand met mediterrane levensstijl, culturele veelzijdigheid en de bergen van UNESCO-werelderfgoed de Dolomieten.

Trentino-Zuid-Tirol is verdeeld in twee provincies: Trento en Zuid-Tirol. De provincie Trento is nagenoeg volledig Italiaanstalig met zeer kleine Duitse en Ladinische minderheden en de provincie Zuid-Tirol is in grote meerderheid Duitstalig met een Italiaanse en eveneens een kleine Ladinische minderheid.

De twee provincies zijn in cultureel opzicht totaal verschillend, maar in de overweldigende natuur, de Alpen en de Dolomieten, worden de provincies weer verenigd. Bekende steden of dorpen zijn Bolzano / Bozen, Merano / Meran, Trento, Brixen / Bressanone en Madonna di Campiglio. Een bekend bergmassief van de Alpen is het Parco dello Stelvio en enkele valleien zijn de Val Gardena met de dorpen Ortisei / St. Ulrich, St. Christina en Selva / Wolkenstein en de Valsugana met de meren Lago di Caldonazzo en Lago di Levico.

Zuid-Tirol is bekend van de wintersport, maar ook in de zomer valt er genoeg te beleven. Wandelen, parasailing, zomerski en bergbeklimmen tussen meren, rivieren, beekjes, bossen, bergweiden en wijngaarden. In de zuidelijke dalen heerst een bijna subtropisch klimaat. Verder zijn er in de zomer vele gastronomische evenementen.

 Vino, olio e la cucina - wijn, olijfolie en de keuken van Trentino–Zuid-Tirol

In Trentino–Zuid-Tirol is er een typische Venetiaanse bergkeuken en een keuken die zijn wortels vindt in Centraal-Europa. Niet te missen in de keuken van Trentino zijn polenta en paddenstoelen. In de keuken van Zuid-Tirol is varkensvlees het belangrijkste element, waaronder de bekende Speck dell’ Alto Adige. Onder de wijnen zijn een tiental Doc-wijnen, waaronder de waaronder de Trento DOC (mousserende wijn), de Lago di Caldaro en de Teroldego Rotaliano. In de valleien zijn veel appelgaarden waar onder andere de Mela Renetta en de Mele dell’Alto Adige vandaan komen. Verder zijn er ook vele noten en kastanjes.

Bekend in het najaar is het ‘Törggelen’ waarbij alles draait om gepofte kastanjes, wijn, andere lekkere gerechten uit de streek en gezelligheid. Verder is Canderli / knödel een bekend gerecht, dit zijn brood dumplings.

 Klimaat van Trentino–Zuid-Tirol

In Trentino-Zuid-Tirol komen twee soorten klimaat voor: het landklimaat en het hooggebergteklimaat. Over het algemeen kun je stellen dat op de hoogste pieken van de regio het hooggebergteklimaat voorkomt en in alle andere delen het landklimaat. De enige uitzonderingen hierop zijn de lager gelegen delen in het zuiden van de regio, daar zijn verschillende microklimaten. Zo komt er bij het Gardameer het mediterrane klimaat voor en op andere plaatsen kom is er een zeeklimaat. De beste reistijd is van mei tot en met september, waarin de temperatuur meestal zacht of aangenaam is en er weinig neerslag valt. De hoogste gemiddelde temperatuur in Trentino-Zuid-Tirol is 22°C in juli en de laagste is 2°C in januari.

123movies